javascript is hier vereist om sommige functies correct te laten werken.

  • Juiste maat bepalen? Klik hier

  • gratis verzending vanaf €50,- in NL

  • voor 18 uur besteld, zelfde dag verzonden

Moeder neemt meer opvoedtaken op zich dan vader

Moeder neemt meer opvoedtaken op zich dan vader

Onderzoek: moeder neemt meer opvoedtaken op zich dan vader

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is gebleken dat een groot deel van de vrouwen in ons land meer opvoedtaken op zich neemt dan de man in het gezin. Uit het onderzoek is gebleken dat in meer dan de helft van de gezinnen de opvoedtaken eerlijk verdeeld worden, maar in gezinnen waarbij de opvoedtaken niet fifty-fifty verdeeld worden het echter vaak de moeder is die de meeste taken op zich neemt. Ook als beide ouders evenveel uren op het werk doorbrengen in de week, is het vaak de moeder die de meeste opvoedtaken voor haar rekening neemt. De enige situatie waarbij de vader vaker meer opvoedtaken op zich neemt en de moeder dit minder doet, is als de moeder betaald werk heeft en de vader niet werkt.

 

De verdeling van de opvoedtaken tussen vader en moeder

Als we naar de verschillende opvoedtaken kijken, is er een duidelijke verdeling te zien tussen opvoedtaken die zowel door vader en door moeder op zich worden genomen en opvoedtaken die voornamelijk door de moeder worden volbracht. Spelen met de kinderen wordt bij 85 procent van de gezinnen in gelijke mate en dus door zowel vader en moeder gedaan en dit geldt ook voor het naar bed brengen van de kids. Echter, kijken we naar het kleden van de kinderen, dan is deze eerlijke verdeling wel anders. Zo wordt het kleden van de kinderen in 44 procent van de gevallen altijd of meestal door de moeder gedaan, terwijl dit bij de vader maar 3 procent is. Waarom het kleden van de kinderen meestal door de moeder wordt gedaan is niet bekend, maar dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat moeders het kleden van de kinderen simpelweg leuker vinden dan vaders.

 

Ben jij ook degene die meestal verantwoordelijk is voor het kleden van de kinderen en zoek je een nieuwe aanwinst voor de kast van jouw kids? Bekijk dan onze slofjes voor meisjes, slofjes voor jongens of zachte slofsokken.

 

Tevredenheid over de verdeling in de opvoeding

Hoewel de opvoedtaken van kinderen niet altijd eerlijk verdeeld worden volgens het onderzoek van het CBS, zijn de meeste ouders toch zeker tevreden over de verdeling van de verschillende opvoedtaken. Zo zegt 93 procent van de vaders die aan het onderzoek deelnamen dat zij tevreden tot zeer tevreden zijn met de huidige verdeling en is 95 procent van de ondervraagde vrouwen het hiermee eens. Alleen vrouwen die minder werken dan de man in hetzelfde gezin, kunnen nog wel eens ontevreden zijn over de taakverdeling van de opvoedtaken. Zo blijkt uit het onderzoek van het CBS dat ruim 11 procent van de vrouwen in deze situatie niet tevreden is met de verdeling van de opvoedtaken.

 

Kortom: over het algemeen neemt de vrouw meer opvoedtaken op zich dan de man, maar of zij dit ook echt erg vindt? In de meeste gevallen lijkt het te gaan om een vrijwillige beslissing van de vrouw, die zowel door de man als door de vrouw als een goede beslissing wordt ervaren.

Laat een reactie achter