javascript is hier vereist om sommige functies correct te laten werken.

  • Juiste maat bepalen? Klik hier

  • gratis verzending vanaf €50,- in NL

  • voor 18 uur besteld, zelfde dag verzonden

Baby voorlezen maakt rustig

Onderzoek: voorlezen heeft positief effect op baby’s die veel huilen

Onderzoek: voorlezen heeft positief effect op baby’s die veel huilen

Uit een onderzoek van de universiteit van Leiden (onder leiding van Heleen van den Berg) is gebleken dat voorlezen niet alleen goed is voor alle baby’s, maar vooral veel baat kan hebben bij de zogeheten temperamentvolle baby’s. Temperamentvolle baby’s zijn baby’s die veel huilen, zelfs bij de dagelijks praktijken als aan tafel zitten, eten, slapen en in bad gaan. Omdat het constante huilen van temperamentvolle baby’s een negatieve invloed heeft op het kind zelf, de ouder en de interactie tussen ouder en kind, waren onderzoekers van de universiteit van Leiden benieuwd welk hulpmiddel de interactie tussen ouder en kind kan verbeteren. Nu is gebleken dat niet het aanschaffen van dure speeltjes, medicijnen of andere hulpmiddelen helpt bij het kalmeren van temperamentvolle baby’s, maar dat simpelweg het voorlezen van een boekje de baby al kan kalmeren. En zeker omdat veel ouders temperamentvolle baby’s niet voorlezen, is dit een interessante ontwikkeling.

 

Voornamelijk effecten op de lange termijn

Als je nu denkt dat jouw baby meteen stopt met huilen als je er een boekje bij pakt, heb je het mis. Zo geven de onderzoekers van de universiteit van Leiden aan dat het wel even duurt voor de effecten van het voorlezen zichtbaar zijn en dat kinderen dus niet meteen een karakterverandering ondergaan. Bij de ouders en kinderen die meededen met het onderzoek van de universiteit van Leiden, duurde het bijvoorbeeld gemiddeld 15 tot 22 maanden voor de temperamentvolle baby’s echt veranderden. Na 15 maanden waren er al enkele veranderingen zichtbaar, maar na 22 maanden was er nog meer onderscheid zichtbaar tussen de jong voorgelezen baby’s in vergelijking met de baby’s die minder voorgelezen werden door hun ouders. Je ziet dus niet meteen het verschil, maar in de toekomst pluk je zeker de vruchten van de tijd en moeite die je in het voorlezen van jouw baby gestoken hebt.

 

Lees je minder voor? Dan kan dit negatief uitpakken

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het voorlezen van je temperamentvolle baby niet alleen positieve effecten met zich meebrengt, maar dat ook het niet voorlezen van je kind negatieve effecten kan hebben. Lees je jouw kind nauwelijks voor en heb je te maken met een temperamentvol kind, dan is de kans groot dat de ontwikkeling van jouw kind verder achter blijft dan de ontwikkeling van rustige kinderen. Dit komt omdat temperamentvolle baby’s niet alleen gevoelig zijn voor positieve invloeden in de omgeving, maar ook voor negatieve. Lees je jouw baby veel voor, dan doen de positieve invloeden in de omgeving hun werk en krijg je een rustiger, beter ontwikkeld kind. Lees je jouw temperamentvolle baby nauwelijks voor, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kind en kan je kind dus verder achter blijven dan andere kinderen.

 

Naast het voorlezen van temperamentvolle baby’s om deze baby’s wat meer positieve aandacht te geven, kan ook het aanschaffen van kwalitatief hoogwaardige slofjes helpen in de ontwikkeling van je kind. Door je kind goed in de watten te leggen met bijvoorbeeld stijlvolle meisjes slofjes of stoere slofjes voor jongens, krijg je kind positieve invloeden van de omgeving mee en heb je meer kans dat jouw temperamentvolle baby zich goed ontwikkelt in de toekomst.

Laat een reactie achter